Underbart mjuka paket

Tänkvärda ord från Anders Haglund (lifevision.se)

Kommer du ihåg när du var liten? När det som nu började närma sig jul och hur exalterad man var över allt som tomten skulle komma med? Nog skulle det bli något trots den lilla rädslan för att man inte varit snäll nog. För man hade kommit undan med en hel del hyss året innan så det skulle nog gå det här året med. Så det viktiga var att man hade skrivit sin önskelista. Eller åtminstone med tindrande ögon pekat på något i en affär så att föräldrarna var övertygade om just den presenten skulle göra oss lyckliga.

Hur är det nu för tiden? Går du fortfarande och önskar dig saker? Är du som de allra flesta så är det inte bara inför jul som man går in i sin egen lilla värld och tänker på vad man skulle vilja ha. När du då tänker på det du vill ha skapa, åstadkomma, bli av med eller få möjlighet till är det mest mjuka eller hårda paket du önskar dig?

Eftersom jag inte tänker på den normala definitionen, dvs. leksaker i förhållande till kläder kanske jag behöver förklara mig lite. Vad är det egentligen vi vill ha när vi önskar oss något? Är det verkligen en ny bil, ett större hus, magrutor, en själsfrände, resor, klockor, väskor, tv-spel, dator och vad än annat som står på önskelistan?

Tror inte vi behöver syna den där fantastiska mentala önskemaskinen som vi alla har begåvats med i sömmarna speciellt mycket för att upptäcka att den är väldigt indirekt. Att vi önskar oss det som vi tror ska leda till det vi egentligen vill ha, men som om vi ska vara ärliga väldigt sällan gör det. För det vi egentligen vill ha, och rätta mig gärna om du har en annan åsikt här, är känslor som glädje, trygghet, kärlek, tillfredsställelse etc.

Det kan verkar självklart, men enligt mig är det väldigt få som tänker på det. Skulle tro att det är därför som vi önskar oss pengar istället för den känsla av trygghet som vi vill att det ska ge. Vänner istället för en förmåga att vara en sann vän. Resor istället för en expanderad förmåga till att vara närvarande där vi är.

För mig är alltså hårda paket allt vi kan ta på. De mjuka är det som kommer från insidan av oss. Denna distinktion är skälet till att jag anser att framgång inte handlar om att du får vad du vill ha, utan att du börjar vilja ha vad som är värt att få. Det bästa av allt är att det mesta av det som är värt att ha är sådant som du redan har i överflöd.

Du är född med en otrolig förmåga att extrahera tillfredsställelse ur vilka situationer som helst. När vi är på rätt humör har vi minst lika roligt när vi inte kommer in på ”rätt” klubb som om vi hade gjort det. Då skrattar vi gatan fram i vänners goda sällskap åt humorn i att få vända i dörren pga fel klädsel eller liknande.  När vi tror att klubben i sig skulle gjort oss glada tar vi det som en stor skymf och kan må dåligt i dagar åt avvisningen.

Är du med på vad jag menar? Det är inget fel på att få en ny kappa, ett par skor, en ny leksak och annat som du behöver eller tycker skulle vara kul att ha, men om vi får för oss att det är det som ska leda till det vi egentligen vill ha så är vi ute och cyklar. Så varför inte ta och vara mer direkt i ditt önskande den här helgen? För om din förmåga till villkorslös kärlek ökar blir livet bättre oavsett vilka du har i det. Om din förmåga att ge dig hän det som du för tillfället ska göra ökar blir livet bättre oavsett vad som ska göras. Börja från rätt håll med att önska dig underbart mjuka paket och din förmåga att uppskatta de hårda kommer att öka exponentiellt. Det är vad jag kallar äkta julstämning…

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0